Köket

Ingelas goda recept - efterfrågade

Alla recept gäller för 6 personer

Trivselkvällrecept
Mörkt bröd
4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
0,5 dl vetekross
4 dl blandade fröer (linfrö, solrosfrö, pumpakärnor)
2 msk bikarbonat
0,5 dl mörk sirap
1 liter filmjölk, yoghurt eller gräddfil
2 dl rapsolja
Blanda allt och häll i brödformar.
Baka i 150 grader ca 90 minuter. Kärntemp: 97 grader.

Quorn i teriyakisås- gryta  6 port
300 g quornbitar
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
0, 7 dl teriyakisås
I tsk sambal oelek
5 g pressad vitlök
Salt , peppar
0,7 dl mellanmjölk
25 g majsstärkelse
½ tsk kinesisk soya
Koka upp grädde, cremefraiche, terayakisås, sambal oelek och vitlök. Red med majsstärkelse. Krydda.
Lägg i quornbitarna. Späd med mjölk till lagom konsistens. Tillsätt soya för fin färg.




Lasagne med keso och morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g morötter
100 g purjolök
2 cl rapsolja
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
300 g keso naturell
300 g lasagne plattor
150 g riven ost
Oregano
Basilika
Timjan
 Salt peppar
1. Riv morötter. Bryn lök, purjolök, vitlök och timjan lätt i olja. Häll i de krossade tomaterna, morötter och tomatpuré.
2. Låt såsen koka i minst 10 minuter. Blanda sedan i keso och resten av kryddorna.Smaka av med salt, peppar och lite socker.
3. Börja med ett lager sås i botten. Varva lasagneplattor, sås och riven ost. Avsluta med ett lager sås och ost.
4. Grädda i 175 grader ca 1 timme
Morotsbiffar  6 port
180 g strimlad morot
90 g rotselleri
120 g torkade röda linser
2 msk sweet chilisås
0,6 dl potatismjöl
45 g solrosfrö
2 msk creme fraiche
Salt, peppar, franska örtkryddor
2 msk rapsolja
1 litet ägg
1. Koka linserna i vatten till de är mosiga. Kyl ner.
2. Skala och grovriv morötter och rotselleri. Ånga av i ugn 10 min.Kyl ner.
3. Bland alla ingredienser utom olja i matberedare.
4. Forma till biffar och stek i olja.

Majsbiffar 6 port
200 g frysta majskorn
1 tsk grön currypasta
0,5 dl majsstärkelse
0,5 gul lök
1 ägg
Salt
1. Tina majsen och körd en grovt i matberedare
2. Hacka löken fint
3. Blanda alla ingredienser
4. Smaka av och krydda mer om det behövs.
5. Provstek en biff. Ev kan mer maizena behövs.

Pesto
1 dl fryst basilika
1 dl fryst persilja
1 dl pressad vitlök
0,6 dl solrosfrö
0,6 dl olivolja
0,6 dl rapsolja
50 g prästost
Salt, vitpeppar
1. Mixa persilja, vitlök och solrosfrön med oljan.
2. Blanda i ost och smaka av med lite salt och vitpeppar.








Harira- afrikansk kycklingsoppa 
100 g torkade gröna linser
250 g kycklinglår eller kycklingfilé
½ tesked av vardera spiskummin, koriander, paprikapulver, gurkmeja, salt,  malen svartpeppar
1,5 l vatten
1,5 dl skuren blekselleri
2 msk persilja
2 dl krossande tomater
1,2 dl hackad lök
125 g spagetti
2 tärningar hönsbuljong

1. Låt linser, kyckling, kryddor, vatten och buljong småputtra i en kastrull i 40 minuter.
2. Tillsätt  grovhackad selleri, tomater, lök och persilja. Låt koka upp.
3. Bryt spagettin i småbitar och koka mjuka i grytan. Smaka av.

Rågsiktsfrallor som passar till soppan
7 dl vatten + 3 dl mjölk
100 g jäst
2 tsk salt
1 dl rapsolja
1 kg rågsikt
Ca 700 g vetemjöl special
Jäs, baka ut till frallor


Frasbakad kyckling 
6 hg kycklingfilé, tärnad
2 msk ströbröd
2 msk cornflakes
1 tsk salt
2 kryddmått chilipulver
2 kryddmått gurkmeja
½ tsk curry
2 msk rapsolja

1. Krossa cornflakesen och lägg alla torra ingredienser i en  skål.
2. Blanda ner kycklingtärningarna
3. Olja en form och lägg i de panerade kycklingbitarna
4.  200 grader ugn, gärna hetluft, ca 12 minuter
Man kan också steka kycklingbitarna eller fritera dem.

Sötsur sås
6 dl vatten
60 g strösocker
0,6 dl vitvinsvinäger
1 cl kinesisk soja
2 msk ketchup
10 g majsstärkelse
60 g strimlad,fryst paprikablandning
90 g krossad ananas
1. Koka upp vatten, socker, vinäger, soja och ketchup
2. Red av med maizena och koka upp
3. Blanda i paprika och ananas. Smaka av.





  Makarotti

1.Koka 420 g makaroner
2. Stek 360 g grovmalen blandfärs samt 120 g lök
3. Krydda med dragon, salt, vitpeppar och paprika
4. Blanda ihop alltihop



Majsbiffar

1. Kör 200 g majs i matberedare  eller chopper ( hacka grovt)
2. Hacka en halv gul lök.
3. Blanda ihop hackad majs, hackad lök, en halv dl majzena, ett ägg samt 1/2 tsk grön currypasta till en smet. Salta
4. Smaka av - krydda ev .mera och stek sedan biffarna


Italiensk ostsoppa

1. Koka den pasta som du vill använda i soppan, Häll av vattnet och kyl ner pastan.
2. Bryn 120 g strimlad skinka i lite olja.
3. Häll i  2 dl vatten, 3 dl mellanmjölk, 120 g ostcreme ( 15%) och grönsaksbuljong.
4. Låt koka upp precis innan servering.
5. Krydda med Toscana kryddblandning, salt och peppar.
6. Tillsätt pastan och rör om.

Pesto

1 dl fryst basilika
1 dl fryst persilja
1 vitlöksklyfta
0,5 dl solrosfrö
0,5 dl olivolja
0, 5 dl rapsolja
40 g ost ( prästost)
salt och peppar

Mixa persilja, vitlök, solrosfrön med oljan. Blanda i ost och smaka av med salt och peppar.

Pestobullar

1 l vatten
50 g jäst
15 g salt
75 g margarin ( smält)
75 g mjölkpulver ( eller använd hälften mjölk och hälften vatten)
200 g rågmjöl
1 kg vetemjöl

Blanda och lät jäsa en stund. Kavla ut och bred på pesto. Rulla ihop som en rulltårta. Skär i bitar och grädda i 225 graders ugn ca 10 min.

Tekaka

1 liter vatten eller mjölk
100 g jäst
20 g salt
100 g sirap
200 g smält margarin
100 g mjölkpulver ( eller också använder man mjölk)
1800 g vetemjöl.

Kör ihop till en slät deg och låt jäsa en stund.  Rulla bullar och kavla sedan ut till tekakor.
Låt jäsa på plåt. Grädda i 225 grader ca 7 minuter.


Italienska maränger

2 äggvitor
2 dl socker
1/2 dl vatten.
Vatten och socker kokas till 121 grader.
Hälls sedan i de hårt vispade äggvitorna.
Vispa i ög hastighet tills smeten svalnat.
Spritsa eller klicka ut på smörpapper.
Torka i ugn 100 grader ca 40 minuter


Stekt fläskschnitzel

1. Skär färsk skinka i skivor. ( ca 500 g)
2. Blanda 1 dl vetemjöl, salt och peppar.
3. Gör en dubbelpanering genom att först vända schnitzeln i vetemjöl, därefter i lättvispat ägg och sedan i ströbröd.
4. Stekschnitzeln på medelhög värme.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar